Малинська районна державна адміністрація

офіційний веб-сайт

Управління Держпродспоживслужби в Малинському районі інформує

 Обережно! Нітрати в овочах та фруктах!

 З першими овочами, фруктами, ягодами з'являється страх отруїтися нітратами. Що потрібно знати, аби вберегти себе і своїх дітей від їх негативного впливу?

 Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли повністю відмовитися від будь-яких добрив. Хоча, коли з добривами ненароком  “переборщити ”, чи навмисне стимулювати ними овочі й фрукти, то можна значно збільшити їх кількість. Нітрати також зменшують вміст вітамінів у їжі, впливають і на обмін речовин. Якщо ж вони досить довго “атакують” організм (навіть у невеликих дозах), то збільшується щитовидна залоза. Саме тому нітрати й зажили недоброї слави.

 Нітрати — солі азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому середовищі, наприклад у ґрунті або воді. Азот, поряд з фосфором і калієм, становить основу харчування рослин, у тому числі і овочів.

  Нітрати входять до складу багатьох добрив, наприклад калійна селітра (нітрат калію), кальцієва селітра (нітрат кальцію), аміачна селітра (нітрат амонію) і т.п. Нітрати можуть також стати причиною виникнення раку та інших захворювань, послабляють захисні системи організму.

  В організмі людини частина нітратів згодом легко виводиться, інша частина утворює нешкідливі, а іноді навіть корисні з’єднання. Але за певних умов нітрати можуть відновлюватися в солі азотистої кислоти, створюючи нітрити, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, доставляючи їх до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування тканин і організму в цілому. Одночасно в крові зростає вміст молочної кислоти, холестерину і лейкоцитів, знижується кількість білків. Особливо шкідливі нітрати для дітей і вагітних жінок.

 Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна.

 Первинна обробка рослинних продуктів: зняття зеленого листя, що покриває качани; видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців — дозволяє знизити вміст нітратів на 20—30%.

 Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.

 Замочуйте продукти у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25—30%.

 Бланшуйте  і відварюйте овочі  у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі (при нарізанні овочів у відвар переходить більше нітратів. Сам відвар вживати не можна, саме в нього і перейшли нітрати. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2—6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні).

 При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.

 Нітрати накопичуються:

* у капусті — у верхньому листі і качані;

* у моркві — у внутрішній частині шкідливих речовин на 80% більше, ніж у зовнішній;

* в огірках і редисці — під шкіркою;

* у буряка — у верхівці й корені.

 Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію, вирощену у тепличних господарствах – посвідчення про якість, декларація виробника. На продукцію, що реалізується на ринках, – висновки лабораторії ветсанекспертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми. На імпортні овочі – висновки державної санепідекспертизи, сертифікати відповідності. Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю. Не беріть овочі та фрукти з ознаками гнилі за зниженими цінами, у цих овочах накопичуються не тільки нітрати, але й токсичні метаболіти мікроскопічних пліснявих грибів – патулін, які є надзвичайно канцерогенними.

  Кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: рівень нітратів у перевірених овочах, прізвище продавця, дату перевірки. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути сертифікати якості.