Малинська районна державна адміністрація

офіційний веб-сайт

Оголошення

Щодо запровадження системи HACCP у закладах громадського харчування

Малинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що відповідно до частини 2 пп. 1 п. 1 прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо харчових продуктів” від 22.07.2016 № 1602-VII з 20 вересня 2017 року в Україні набрали чинності норми, що передбачають обов’язковість запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження.  

Викликає запитання чи підпадають під дію зазначених норм заклади громадського харчування.

В ст. 1 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” визначено наступне. Закладом громадського харчування є ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб. Віднесення до закладів громадського харчування не залежить від територіальних ознак провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам. Неперероблений харчовий продукт – харчовий продукт, який не піддавався переробці, крім поділу на частини, розрізання, виділення кісток, рублення, ламання, зняття шкіри, чищення, тримінгу, зняття шкарлупи або іншої оболонки, охолодження, замороження та розмороження;

У випадку, якщо заклад громадського харчування провадить діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження (яйця курячі, м‘ясо тварин та птиці, мед тощо, які не піддавалися переробці), та не відноситься до категорії малих потужностей, з 20 вересня 2017 року норма про запровадження НАССР стає обов’язковою для такого закладу.

Якщо заклад громадського харчування провадить діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні неперероблені інгредієнти тваринного походження (усі продукти тваринного походження, які використовуються закладом, були піддані обробці на підприємствах, які мають впроваджені системи виробничого контролю (НАССР) до моменту постачання в заклад громадського харчування – крім малих потужностей) відповідні норми вступають в силу з 20 вересня 2018 року.

Для малих потужностей відповідні норми законодавства набувають обов’язкового характеру з 20 вересня 2019 року.

З  метою  визначення  чи  належить заклад  громадського  харчуваннядо категорії  малої  потужності  слід  звернутись  до  визначення терміну «мала потужність».

В статті 1 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” визначено наступне: "Малі потужності - потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 кв.м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу".

Та не все так критично -  адже відповідно до статті 21 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” є можливість застосувати спрощений підхід до запровадження принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. За умови якщо такий підхід забезпечує однаковий рівень захисту здоров’я споживачів, що і в разі запровадження принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках у повному обсязі.

УВАГА! Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) –  тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності.